IFAJ 2011 Canada – ‘Bio-local’

En smak av «bio-local» i Ontario

Av Marte Heieraas Evju (tekst og foto)

Et av de første stoppene på «Lake Houron» -turen under IFAJ-konferansen i Canada var familiebedriften Martin’s Family Fruit Farm. Lokalisert i hjertet av Ontarios landbruksområder, ca midt mellom sjøene Lake Huron og Lake Ontario dyrker Martin’s epler på 700 acres; tilsvarende nesten tre kvadratkilometer.

Salgssjef Steve Martin tok med en gjeng epleinteresserte IFAJ’ere på rundtur i produksjonsanlegget. Gruppa fikk et innblikk i produksjonen fra høsting til mottak, vasking og pakking, og videre uttransport i «Martin’s Apple’s» erkeamerikanske trailere. I alt dyrkes 16 ulike eplesorter, blant dem Empire, Gala, Red Delicious, Melba og McIntosh. Salgssjefen er svært glad i epler, -og har vanskelig for å trekke fram en favoritt; det kommer an på sesong og dagshumør bedyrer han.

Epler er storindustri i Canada. Målt i mengde produseres det mer epler enn noen annen frukt, og epleindustrien overgås kun av blåbær målt i verdi på totalproduksjonen. Ontario er Canadas mestproduserende region og står for 41 prosent av det totale.

«Bio-local»-bølgen har for alvor slått innover Nord-Amerika, og skaper etterspørsel for lokale bedrifter som Martin’s Family Fruit Farm. Steve Martin foreller om utbyggingen som nå er i gang.

_IGP8182 lite
Salgssjef Steve Martin viser fram kjølelagre fylt med ferdigpakkede epler.

– En større produksjonshall skal øke kapasiteten og bidra til at trailere fullastet med epler kan fortsette å rulle ut til lokale markeder, matbutikker og mot utenlandske forhandlere.

Med slagordet «An Apple a Day, the Healthy Way» markedsføres Martin’s Apples på hjemmesidene, sjekk www.martinsapples.com.