Webinar: Om mat- og landbrukspolitikk gjennom tidene og jordbruksoppgjørets ABC

25. mai, kl. 9.30 til 10.30 arrangerer NLJ webinar om mat- og landbrukspolitikk gjennom tidene og jordbruksoppgjørets ABC. Det blir to innlegg og begge er beregnet til ca halvtimen, deretter blir det muligheter for spørsmål.

Program:

– Verdt å vite om jordbruksavtalen og prinsippene som ligger til grunn, ved Bjørn Gimming, lederen i Norges Bondelag

– Kåseri: Fra Oskar Øksnes til Sandra Borch ved Ståle Norang:
Ståle Norang er kanskje kjent for mange av dere. Han har tilbrakt hele sitt yrkesaktive liv i Landbruks- og matdepartementet. Han har vært tett på politikkutformingen og kommunikasjonen av den, gjennom 18 statsråder fra Oskar Øksnes til Sandra Borch. Ståle gikk av med pensjon, fra senior kommunikasjonsrådgiverrollen i september 2022, men har fortsatt noen oppdrag for departementet. Nå har han lovet å dele sine refleksjoner og tanker med oss. Dette er virkelig noe å glede seg til.

Vel møtt!

Er du medlem i NLJ og har ikke mottatt lenke til møtet, ta kontakt med Wenche Aale Hægermark.

Stikk heller finger’n i jorda enn hodet i sanden

Boka «Finger’n i jorda» av Erik Joner Arne Grønlund lanseres på Litteraturhuset i Oslo 18. april, kl. 19.00, og Nibio ønsker medlemmer av NLJ velkommen.

Jord er helt grunnleggende for matproduksjon og for alt som har med resirkulering av avfall og næringsstoffer å gjøre. Nå er to av landets fremste jordeksperter aktuelle med en allsidig bok om denne livsviktige ressursen.

– Jord, som er så uhyre viktig, blir behandlet som dritt! Folk kjøper sekkevis med noe de tror er jord, men som i stor grad er torv. Dette fyller de i potter og bed, og så blir det bare kastet året etter fordi det tømmes så raskt for næringsstoffer. Deretter fylles det på igjen med noe nytt, sier NIBIO-forsker Erik Joner.

Denne bruk- og kast-mentaliteten vil Joner og hans tidligere kollega, Arne Grønlund, få slutt på. I mer enn ti år har de jobbet med en ny bok som har fått den passende tittelen Finger’n i jorda.

Forfatternes mål er å fylle noen kunnskapshull; om jord i potter og i hager, og på åker og eng. De beskriver også hvordan dagens matproduksjon og politikk påvirker måten vi behandler jorda på.

To av landets fremste jordeksperter aktuelle med en allsidig bok om jord. Lansering for boka Finger’n i jorda av Erik Joner og Arne Grønlund finner sted på Litteraturhuset i Oslo 18. april. Foto: Jordnært Press

Handler om matforsyning og ressursbruk

Erik Joner beskriver Finger’n i jorda som en slags lærebok om jord lagt på et enkelt nivå. Boka diskuterer også utfordringene jorda og landbruket vårt står overfor.

– På et dypere nivå vil jeg si boka handler om matforsyning og ressursbruk, forteller Joner. 

Finger’n i jorda starter med en innledning om jord, og grunnleggende jordbiologi, før den går videre til å beskrive betydningen av god, porøs jordstruktur som evner å holde på vann og næringsstoffer. Deretter går forfatterne inn på plantenæringsstoffer, og presenterer ulike metoder for jordforbedring

Til slutt kommer forfatterne inn på de store spørsmålene, deriblant mulige konsekvenser av at jord mishandles, og landran der enkelte land overtar råderetten over jordeiendommer andre steder for å dyrke mat til egen befolkning.

– Tanken vår med boka er å rett og slett å dele av den kunnskapen vi har opparbeidet oss gjennom mange tiår som jordforskere, sier Joner.

– Håpet er at dersom flere har mer kjennskap til jorda og dens livsviktige egenskaper, vil også flere bidra til å hegne om den i fremtiden.

Les hele saken på nibio.no.

Et innblikk i Nederlands store utfordringer

Et reisebrev fra Marie Hatlevoll og hennes deltakelse på ENAJs pressetur i Nederland.

Marie Hatlevoll på pressetur.

Jeg har sett bildene. Gang på gang har rasende nederlandske bønder blokkert motorveier med traktorer, brent høyballer, dumpet møkk hos politikere og sagt tydelig ifra om at de ikke finner seg i myndighetenes strategi for å få ned skadelig utslipp fra landbruket. Men hva som har utløst problemet, hva det i praksis betyr for bøndene og hvem som er hardest rammet visste jeg ikke så veldig mye om.

Som journalist i Bondebladet har jeg skrevet en del om den norske klimaavtalen landbruket har med staten, og hvordan de jobber med å oppfylle disse målene. Derfor var det med stor interesse jeg meldte meg på ENAJ sin pressetur til Nederland, med håp om å lære mer om hva de står i der. I slutten av mars satt jeg meg på flyet til Amsterdam, og etter et par timers kjøring fra flyplassen var jeg framme i Friesland. Regionen ligger helt nord i Nederland.

Over 20 journalister fra 15 nasjoner deltok på samlingen, og vi bodde sammen i et digert ombygd fjøs. Programmet var innholdsrikt, og gikk over to dager. Den første dagen tilbragte vi på Dairy Campus, en stor forskningsstasjon med melkekuer. Representanter fra landbruksorganisasjoner, universiteter, politikere og forskere gjorde sitt beste for å sette oss inn i en svært kompleks situasjon rundt landbruk og utslipp. Det hele bunnet ut i at bøndene står i en nitrogenkrise, som rammer melkebøndene ekstra hardt.

Dag to reiste vi på gårdsbesøk hvor vi møtte bønder som hadde gjort ulike tiltak for å få ned utslippene, og representanter fra blant annet Lely, Agrifirm og Friesland Campina som fortalte om deres bidrag til å hjelpe bøndene gjennom krisen.

Det er ingen tvil om at de nederlandske bøndene står i en situasjon vi knapt kan forestille oss, men det verste er kanskje usikkerheten. I skrivende stund er ikke myndighetenes forslag om å halvere antall husdyr og kjøpe ut tusenvis av gårder iverksatt, landbruket forhandler nå om en avtale som forhåpentligvis gjør at utslippene kan reduseres uten så drastiske tiltak.

Jeg reiste hjem med en langt bedre forståelse om hva som skjer i Nederland, men vel så spennende og hyggelig var det å bli kjent med landbruksjournalister fra andre land i Europa. Alle landene har sine fordeler og utfordringer når det kommer til landbruk, i Belgia sliter de for eksempel i stor grad med de samme utfordringene som Nederland.

Besøket i Nederland har resultert i flere artikler i Bondebladet. En er publisert, flere er på vei. Tusen takk til ENAJ for en flott tur, håper jeg får mulighet til å være med på flere slike.

Les den publiserte saken her (åpen for Bondebladets abonnenter).

Deltakerne på presseturen til Nederland.

Nederlands Low budget press trip

ENAJ inviterer til lavbudsjettspressetur til Nederland 23. til 26. mars.

> Les mer og meld deg på

Frist for påmelding er 21. februar 2023.

Program:

Programme of the Low Budget Press Trip
Dutch Dairy – Innovations in emission
23-26 March 2023
Leeuwarden / Friesland, The Netherlands The Dutch agriculture and the dairy sector in particular are under heavy political and social pressure to reduce emissions. The radical interventions planned by the government have led to violent farm protest. It is clear that the farmers have to react to the new challenges.
The Dutch Guild of Agricultural Journalists NVLJ and ENAJ are inviting you to a press trip covering possible approaches to emission reductions that have measurable positive effects to the environment and don’t strangle agriculture in the same time. You will meet farmers, policy makers, researchers, scientists and other stakeholders explaining you the situation in detail. We would be very happy to welcome you on this trip!
Participation fee and number of participants:
185 Euros. See registration form for transfer details. 25 participants (max. 2 per country).


Included in the fee:

  • Three overnight stays in a group lodging on a former farm, sharing rooms based on availability.
  • Meals on Thursday evening, Friday, Saturday and breakfast on Sunday
  • Bus transportation on Friday and Saturday
  • Pickup from Leeuwarden train station can be arranged on request
    Not included in the fee:
  • Travel arrangement to the accommodation on your day of arrival
    Accomodation:
    Gast op Stal, Wyns 28, 9091BD Wyns, The Netherlands
    Sneak preview of the accommodation: Home • Gast op Stal • Bed and Breakfast in Friesland
    There are no single rooms, it’s either double rooms or rooms with more beds. Please bring a towel.
    If you prefer a hotel with a single room, it’s arrangeable but the price will be a lot higher (approximately 135 euro
    per night). Please be advised this will also be challenging with regards to transportation.
    Travel arrangements
    Please organize the travel yourself as follows:
    If you arrive by train:
    Please travel to Leeuwarden Station. A shuttle service will be organized from the Station to our farm stay.
    If you travel by plane: possible arrival airports are:
    Choose one of these Airports: Schiphol Amsterdam, Eindhoven, Maastricht-Aken or Rotterdam.
    After arrival, take a train to Leeuwarden Station (tickets can be bought at the ticket boots in the central hall of
    Schiphol Airport, direction for the train on the central displays). There will be a shuttle service to our farm stay.
    If you arrive by car
    Navigate directly to the lodge, the address is address: Wyns 28, 9091BD Wyns
    Program (provisional program; to be confirmed)
    Thursday, March 23
    Arrival in the Netherlands at your own preferable time
    A small meal or snack around will be available around dinner time, also for those who arrive later in the evening.
    Friday, March 24 (to be confirmed)
    8.00 h Breakfast
    9.30 h Welcome by NVLJ, Introduction to Dairy Campus and the emission challenges
    11.00 h Insights in Nitrogen challenge
    Speakers to be confirmed
    12.30 h Lunch break
    13.30 h Excursion around Dairy Campus
    15.30 h Solutions: what are the changes for Dutch Dairy – an interactive discussion with speakers
    and other experts
    17.30 h Drinks and diner
    21.30 h Return to the accommodation
    Saturday, March 25 (to be confirmed)
    8.30 h departure to farm 1
    9.00 h Excursion on farm – impact of emission rules and regulations on daily routine of farming
    Highlighting the ‘On the way to planet proof’ program of Friesland Campina
    11.15 h Arrival in Heerenveen at Lely Customer Centre
    12.30 h Lunch at Lely
    14.00 h arrival at farm 2
    14.15 h Excursion on farm – impact of emission rules and regulations on daily routine of farming
    Highlighting the sustainability goals of feed company Agrifirm, their policy to contribute to the UN climate
    goals and the way they formulate feed to assist farmers in their efforts to meet demands of society
    16.30 h Excursion on farm
    Highlighting a technical solution to achieve nitrogen reduction (to be confirmed)
    17.45 h Departure to accommodation
    19.00 h Buffet dinner at the accommodation
    Sunday March 26
    9.00 – 11.00 h Breakfast at accommodation
    11.00 h Shuttle to train station
    Or in case of own transportation: departure at your own chosen time
    Registration deadline
    Please submit your registration till February 21 2023 with the registration form, thanks!
    The Low Budget Press Trip is organised by
    Nederlandse Vereniging voor Landbouwjournalistiek (NVLJ) / Stichting Dutch Roots
    in collaboration with the European Network of Agricultural Journalist (ENAJ)
    It is supported by the following sponsors and further partners:

Årsmøte i NLJ

7. mars 2023 kl. 12 er det igjen klart for årsmøte i Norsk Landbruksjournalistlag.

I forkant av årsmøtet vil Lena Johansson, president i IFAJ – International Federation of Agricultural Journalists orientere om deres arbeid.

Medlemmer har mottatt sakspapirer og innkalling til Teams-møtet.

Velkommen!

Tilgang til IFAJ Portal

Som medlem av IFAJ, har medlemmer i NLJ tilgang til IFAJ Portal, en sikker medlemsarena der nyttig informasjon deles og man kan pleie sitt nettverk med likesinnede verden over.

IFAJ Portal-medlemmer kan oppdatere sin profesjonelle profil som en landbruksjournalist eller kommunikatør, se andres profiler, delta i ulike fora og diskusjoner og ha tilgang til IFAJs arkiver.

For å registrere deg, gå inn på nettsida og velg den lille globusen i høyre hjørne, eller gå inn her.

Frokostmøte om kjøttforbruk og klima

Invitasjon til frokostmøte: Er kua en klimaversting? Og er alt kjøtt farlig? Møt forfatteren bak boka «Defending beef: the ecological and nutritional case for meat»

Torsdag 22 september kommer Nicolette Hahn Niman, forfatteren av boka «Defending beef: the ecological and nutritional case for meat», til Norge. I den anledning inviterer Bondelaget og Nortura til forfattermøte og debatt omkring spørsmålet: er løsningen på verdens klimaproblem redusert kjøttproduksjon og kjøttforbruk? Eller kan drøvtyggere være en del av løsningen for verdens bærekraftsutfordringer?

Forfatteren, bonden og miljøadvokaten Nicolette Hahn Niman forteller om sin reise fra å være vegetarianer til nå å jobbe for bærekraftig kjøttproduksjon, og presenterer et alternativt bilde av hvordan beitedyr påvirker klima, naturmangfold over og under jorda, klima og folkehelse. Etter innledningen inviterer vi til debatt med klimaforsker Bob van Oort fra Cicero (TBC), generalsekretær i utviklingsfondet Jan Thomas Ødegård og leder av miljø- og bærekraftsutvalget i Norges Bondelag Gunnar Alstad.

Q&A With ‘Defending Beef’ Author Nicolette Hahn Niman – Modern Farmer

Tid: 9-11 (dørene åpner 8.30, lett servering)

Sted: Mathallen Vulkan (TBC)

For påmelding, send en epost til Cecilie Hultmann på cecilie.hultmann@nortura.no

Påmeldingsfrist: tirsdag 20 september.

Videokonkurranse: forklare landbruk og dets mangfold gjennom Europa

ENAJ launches its networking video friendly contest. The idea is very simple: a short video (between 1:30 and 2 minutes) proposed by each guild member of ENAJ dealing with a single topic, the annual Forum one. Our purpose is to capture the attention of both farmers and the society.

Videos will be screened during our annual forum event in Brussels (December) and will live afterward a long time on ENAJ website and social medias

WHO

Each guild member of ENAJ could propose one or two videos filmed with a smartphone. The idea is to provide insight on its country agriculture. The video must be produce by a guild member or members if it is collectively done.

WHAT

Short videos are now everywhere where smartphones users are and help ag journalists to inform on their media channels as well as on social medias.

As a European network, ENAJ wants agriculture to be seen and understood even out of the boundary of their professionals readers/listeners/viewers: how could we do that better than with the modern medias?

WHERE

Video must be filmed with one or several smartphones on a farm (or on farms) of the guild country. It will be screened during ENAJ annual Forum and on ENAJ website and social medias.

HOW

Each guild member of ENAJ could send one or two short videos in their language or in English. Short written text in English must be provided anyway to explain the video or to give the details. The ag journalists presenting the video will sign a release waiver to ENAJ.

WHEN

Videos must be submitted before 30th September/ It is ENAJ 2022 General assembly (which will took place on Venice from 30th September till 2nd October). MC members will be on charge of selection if needed.

WHY

As a friendly contest, there is no “Oscar” as the main reward will be to be seen during ENAJ Forum. Anyway, the best videos will be rewarded with one free participation of ENAJ first LBPT of the next year.

2022 subject

2022 ENAJ Forum will be dedicated to women in agriculture – Thus, the first ENAJ networking video friendly contest might explore: the reality of female farmers or female ag decision makers, the situation regarding women in agriculture (sociology, economy, technics, specialities…), the girls in ag school, special actions to promote women farmers….